933 35 80 54

Atenció telefònica de Dill. a div. de 9h. a 19h

La periodòncia és l'especialitat de l'odontologia que tracta les malalties de les genives i de l'os que sosté les dents. 

Malalties periodontals

Quines malalties tractem?

L'alteració de l'equilibri dels bacteris que habiten en la boca i l'acumulació de placa bacteriana poden produir inflamació i sagnat a les genives i donar lloc a malalties conegudes com a periodontals (perquè afecten el periodonci, el teixit que suporta la dent): 

 • Gingivitis: És una reacció inflamatòria de la geniva de caràcter reversible. És la forma més freqüent de malaltia periodontal. S'entén com una inflamació i infecció que destrueix els teixits de suport de les dents, entre les quals es troben les genives, els lligaments periodontals i els alvèols dentals (os alveolar). Si la gingivitis no és tractada pot evolucionar i progressar fins a convertir-se en periodontitis. 
 • Periodontitis: És una inflamació i infecció dels lligaments i ossos que serveixen de suport a les dents. La periodontitis ocorre quan una infecció de les genives (gingivitis) no és tractada. Encara que no totes les gingivitis progressen a periodontitis, sí totes la periodontitis s'originen amb una gingivitis. Aquesta malaltia es caracteritza per presentar alteracions de color, textura i forma de la geniva, així com sagnat o retracció de la geniva amb una clara exposició de l'arrel dental. A causa de la inflamació es formen unes bosses en les genives que s'omplen de placa dental. Això fa que la inflamació continuïi fins que s'acaben per danyar els teixits i os d'al voltant de la dent. La periodontitis es converteix en la causa principal de la caiguda de les dents en adults. 

Amb l'arribada de l'implantología, la periodòncia es converteix en l'encarregada de prevenir i tractar també les malalties periimplantars, que cursen amb la inflamació i infecció dels teixits que sostenen els implants dentals. 

Origen de la inflamació

A què es deu la seva aparició? 

L'aparició i progressió de les malalties periodontals depenen de les següents causes: 

 • Bacteris: La placa és un material enganxós compost de bacteris, moc i residus d'aliments que s'acumula en les parts externes de les dents. La seva acumulació té uns efectes a llarg termini, entre altres, la inflamació o infecció de les genives que es converteix en la principal causa del desenvolupament d'aquest tipus de malalties. 
 • Factors agreujants: Existeixen una sèrie de factors que poden agreujar l'aparició de malalties periodontals, per exemple, el consum de tabac o malalties com la diabetis. Els resultats d'un estudi recent indiquen que els individus amb diabetis tenen majors possibilitats de sofrir periodontitis que els individus que no pateixen aquesta malaltia.

Tècniques de tractament

Com tractar la malaltia periodontal? 

Per tractar la gingivitis es recomana posar atenció especial a la higiene bucal. Per a fer-ho, se suggereixen tècniques com la neteja professional amb instrumental que garanteix una higiene profunda. Aquest tècnica s'ha d'acompanyar d'una correcta i completa higiene bucal a casa, evitant tant com sigui possible l'acumulació de bacteris en les genives. L'ús de substàncies antimicrobianes pot ajudar a fer més efectiu aquest propòsit. 

Pel que fa a la periodontitis, el tractament passa també per una neteja profunda, tant en una clínica professional com a casa, per a evitar d'igual forma l'acumulació de bacteris que no fan una altra cosa que empitjorar la progressió de la malaltia. Després d'una valoració inicial per part dels especialistes, el tractament pot requerir una intervenció quirúrgica amb la finalitat de frenar l'avanç de la malaltia i corregir els defectes estètics que hagin pogut sorgir. 

Pautes postoperatòries

Què fer després d'una intervenció?

Després d'una intervenció periodontal, els especialistes recomanen: 

 • Aplicar gel a la zona afectada per a reduir la inflamació.
 • Dormir amb el cap lleugerament aixecat.
 • Seguir una dieta tova i a temperatura ambient.
 • Aplicar vaselina a la comissura dels llavis en cas de sentir molèsties.
 • Reduir l'activitat física durant els primers dies.
 • No fumar en cap moment durant els 7 primers dies.
 • Limitar la ingesta d'alcohol durant els 4 primers dies. 

Tractament periodontal a l'Hospital Odontològic Universitat de Barcelona

Un control favorable de la malaltia periodontal requereix un programa orientat a mantenir i millorar els resultats del tractament inicial, així com prevenir l'aparició de noves afeccions. Aquest és el compromís que, des de l'Hospital Odontològic, tenim amb els nostres pacients. La prevenció o detecció de malalties periodontals en estadis inicials és l'única manera d'assegurar el seu control. 

Gràcies a aquesta convicció i a l'àmplia experiència del nostre equip multidisciplinari, podem acompanyar als nostres clients durant les diferents etapes d'evolució d'aquest tipus de malalties, amb el propòsit de fer-los més agradable el procés de tractament periodontal.

Demana la teva primera visita

Creus estar desenvolupant una malaltia periodontal?