933 35 80 54

Atenció telefònica de Dill. a div. de 9h. a 19h

La pròtesi dental és una estructura metàl·lica amb diverses dents artificials que s'ancora a les dents i serveix per a reposar les peces absents o estructures òssies que s'han reabsorbit al llarg del temps amb la pèrdua de les dents naturals. Mitjançant aquests dispositius protètics, es restableix la masticació, la deglució, la parla i l'estètica dels pacients. 

Tipus de pròtesi

Quina pròtesi trobem? 

Les pròtesis dentals ofereixen una solució molt còmoda i efectiva per a milions de pacients anualment a tot el món. Però cada persona, per les seves característiques físiques i fisiològiques, requereix d'una solució específica i personalitzada: 

  • Pròtesis parcialment amovibles: Com el seu propi nom indica, són tractaments restauradors que es dissenyen i fabriquen perquè el pacient pugui col·locar-la i treure-la quan el necessiti, facilitant la seva higiene. Són unes pròtesis que van fortament ancorades sobre una barra o botó, però que el pacient pot treure's per si mateix, per això es consideren amovibles. La paraula parcial fa referència al fet que són estructures que no abasten tota l'extensió de la boca: solament les zones amb absència dental. 
  • Pròtesis completament amovibles: Són unes pròtesis àmpliament usades entre els ancians que han perdut totes les dents. Són pròtesi que sí que abasten tota l'extensió de la boca. Es van fer molt populars gràcies a l'alta compatibilitat que presenten i l'absència de contraindicacions. Poden ser de plàstic i niló. Sense importar el material de fabricació, aquest tipus de pròtesi usen el principi de la ventosa per a sostenir-se en la boca. A diferència de les parcialment amovibles, la fixació no sempre és total. Per tant, sempre que sigui possible i existeixi algun punt de suport (quedi alguna dent en la boca del pacient), s'optarà per les pròtesis parcialment amovibles. 
  • Pròtesis fixes sobre dents: També conegudes com a pont dental fix. Com el mateix nom indica, no són amovibles. Són un tipus de pròtesi que es recolza sobre les dents sanes que el pacient encara conserva. Normalment substitueixen a dents adjacents perdudes. Ofereixen una gran resistència i durabilitat, i mantenen un bon aspecte amb el pas del temps. També són molt més fàcils de netejar que les pròtesis dentals amovibles. No obstant això, resulta un tractament més invasiu que les altres tècniques de restauració dental, ja que cal tallar dents sanes. D'altra banda, en ser una tècnica més econòmica que la implantologia, es converteix en una bona alternativa per a persones amb pressupostos més ajustats.
  • Pròtesis fixes sobre implants: Es tracta de les pròtesis dentals d'arcada completa que van cimentadas o cargolades sobre sis o vuit implants osteointegrats (integrats en l'os de la mandíbula). Són pròtesi que van fixades a la boca del pacient, per la qual cosa, a diferència d'altres pròtesis, aquestes no es poden treure. Aquestes pròtesis són 100% personalitzades i solen estar fetes de metall-ceràmica, un material molt similar a la porcellana. Les corones es fabriquen amb zirconi, un material gairebé tan dur com el diamant, que presenta una major resistència al desgast i un aspecte molt més natural. Per totes aquestes raons s'estan convertint en les pròtesis més populars. 
  • Pròtesis amovibles mucoimplantosoportada: Aquest tipus de pròtesi funciona com a combinació de diversos mètodes ja citats, als quals a més li afegeixen la subjecció a diversos implants. S'aplica en casos en els quals no sigui possible rehabilitar tota la boca amb implants perquè el pacient no compta amb la quantitat d'os necessària. La tècnica passa per col·locar dues o més implants en la mandíbula inferior o quatre, en la superior. La pròtesi es fixa sobre aquests implants, donant llibertat al pacient de posar-la i treure-la segons ho desitgi. L'avantatge principal és que, en anar col·locada sobre aquests implants, la pròtesi queda bé subjecta i no es mou.

Temps d'ús

Quant temps duren les pròtesis?

Les pròtesis dentals poden durar entre cinc i deu anys. Igual que ocorre amb les dents naturals, les dentadures postisses també es gasten amb el temps. A més, el teixit de la boca experimenta canvis constants, per la qual cosa requereixen d'ajustos periòdics. 

Un usuari de pròtesi ha d'acudir a l'odontòleg almenys una vegada a l'any per a supervisar que la dentadura no ha sofert cap desajustament i, per tant, que tot continua funcionant correctament. 

Pauta de cura

Com tenir cura de les pròtesis? 

En ser un aparell que es porta per períodes prolongats, ha d'existir una bona educació pel que fa a la seva cura i neteja diària, amb la finalitat d'evitar conseqüències majors: 

  • Rentar i fer massatges sobre la mucosa coberta per la pròtesi (amovibles), és a dir, netejar les genives i paladar dues vegades al dia amb un raspall suau.
  • Raspallar les pròtesis diàriament i complementar-ho amb l'ús de comprimits netejadors (en pròtesis amovibles) per retirar la placa bacteriana que s'hagi acumulat en la pròtesi durant el dia, a més d'eliminar la tinció de te, cafè o tabac.
  • Netejar el dors de la llengua amb un netejador lingual.
  • Mantenir la pròtesi humida en tot moment. 

(!) Recomanem anar amb especial cura durant la realització d'aquesta pràctica diària, perquè les pròtesis són peces delicades que poden trencar-se si cauen a terra. En cas que es trenquin, s'esquerdin o s'afluixin, cal visitar a l'odontòleg. No és aconsellable tractar d'ajustar-les un mateix. 

Pròtesi i rehabilitació maxil·lofacial a l'Hospital Odontològic Universitat de Barcelona

Des del departament de Rehabilitació Maxil·lofacial de l'Hospital Odontològic, tenim la responsabilitat d'assumir la labor de restauració dental i maxil·lofacial amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat de vida dels nostres pacients. La innovació tècnica, sumat a l'àmplia experiència i la constant actualització de l'equip en matèria protètica, podem avançar-nos a les necessitats dels nostres clients i donar-los solucions racionals, meditades i personalitzades als problemes reals que presentin.

Demana la teva primera visita

Necessites una pròtesi dental?