933 35 80 54

AGOST OBERT Dill-Div: 9h-14h

L’Odontologia Solidària mou somriures a Gàmbia

L’Odontologia Solidària mou somriures a Gàmbia

El passat mes d’agost de 2018, un petit grup de cooperants format per Marc Llavayol, odontòleg i professor del Màster d’Endodòncia de la Universitat de Barcelona i Alberto Orejudo, odontòleg i alumne del mateix màster, dirigit per la Dra. Berástegui i impartit a l’Hospital Odontològic Universitat de Barcelona, juntament amb altres acompanyants, van realitzar un voluntariat a Kuwonku, Gàmbia, a través de la ONG Kuwonku de Blanes.

Durant dues setmanes, els participants van dur a terme un projecte d’educació sanitària oral i d’assistència odontològica primària, sota el nom “Kuwonku Agost 2018”.

Els participants van aconseguir recol·lectar el material i instrumental necessari per poder realitzar el projecte; sets d’exploració, fòrceps, botadors, sutures, anestesies, raspalls de dents i pastes dentífriques, així com tot tipus de medicaments, fita que van assolir gràcies a la col·laboració d’amics, família, coneguts, empreses, sindicats, etc. i que, malauradament, és impensable d’aconseguir pels habitants de Kuwonku

A continuació, compartim un extracte del relat dels participants en el Projecte, que expliquen la seva vivència en primera persona:

“Arribem a l’ambulatori i organitzem la feina. Realitzarem atenció odontològica pels matins i a les tardes la educació sanitària oral i altres projectes que la ONG té pendents. El fet de que al poble no arribi la electricitat és una gran limitació, ens encantaria poder oferir molts més serveis odontològics però, ara mateix, no és possible. Des de la ONG s’està treballant perquè la corrent arribi al poble, sens dubte això seria un gran ajuda per els habitants de Kuwonku.

Comencem a treballar i van arribant pacients, alguns venen per una revisió i saludar als “Tubabs”, d’altres amb dolor i requereixen extraccions dentals. Però amb poc temps veiem que apart de atenció odontològica farem una mica de tot, gent que els han picat escorpins treballant al camp, molts de nens amb ferides als peus per anar descalços i talls de tot tipus, alguns dels quals cal suturar. L’agraïment de la gent ens omple de satisfacció i ens dona forces per continuar treballant.

El projecte de educació sanitària oral el realitzem a l´escola del poble amb la ajuda del nostre amic, guia i traductor Gibril. Ensenyem als nens la importància de tenir una bona higiene oral, els ensenyem a raspallar-se les dents i repartim el material recollit a Barcelona. La mostra de interès dels nens durant les xerrades i la seva alegria al repartir els raspalls i pastes dentals ens deixa sense paraules.”